לדבר אל אנשים סגנון הטפה

כאשר אני מדבר "אל אנשים" במקום "עם אנשים"

אני בתפקיד המטיף והוא בתפקיד הקהל!

אם נקדיש לכך מחשבה, לבטח נשים לב, כי בכל פעם שאנחנו משוחחים עם מישהו אחר מאיתנו, אנחנו מבקשים בעצם, גם אם באופן לא מודע, לגרום לו  לחשוב כמונו ו/ או להשתכנע בעמדתנו.

מה זה אומר? שאנחנו כמעט אף פעם לא נמצאים ב"סיעור מוחות", כלומר, מנסים באמת להכיר ולהבין עוד דרכי חשיבה שונים משלנו, אלא, כמעט תמיד, אנחנו נמצאים באיזה שהוא ניסיון לשכנע אנשים לחשוב כמונו!

זוהי בעצם הטפה! אנחנו מעבירים לאחר הרבה מידע, בכוונה ברורה, לשנות את המחשבה שלו ולהתאימה לזו שלנו. וזה בכלל לא משנה אם מדובר בדעות, אמונות, השקפות או ערכים שלנו, המסר העקיף והעיקרי בכל הטפה יהיה "אתה טועה, אני צודק"!

מה אנחנו שוכחים?

שגם לאחר הזה שעומד מולנו, יש דעות, אמונות, השקפות או ערכים משלו, ו- "אתה טועה, אני צודק" משלו.

והטעות שלא כולנו מודעים לה היא שבמיוחד בשיחות ראשונות, אנחנו נעדיף להיות עם אנשים שדווקא מאשרים את הדעות, האמונות, ההשקפות והערכים שלנו, ולא עם אנשים שמתנגדים להם באופן נחרץ! אבל אם זה ככה, אז כמונו, גם האחר יעדיף בדיוק אותו דבר. אז איך תעזור לנו ההטפה לזכות ברושם טוב על האחר?

וחשוב לי להבהיר! אני בהחלט לא מתכוונת לומר שעלינו לשנות את הדעות, האמונות, ההשקפות והערכים שלנו, אלא שנשקול האם כדאי להעלות נושאים  אלה בפגישה הראשונה באופן כללי ובטח כאשר הנושאים הללו אינם תואמים את אלה של האחר שמשוחח איתנו.

וגם כאשר העלנו את אותם דעות, אמונות, השקפות וערכים שלנו, ונתקלנו בקו מחשבה נוגד לשלנו, חשוב שנזכור, שלעולם אנחנו נשאיר רושם טוב יותר על האחר כאשר לא נשתמש בהטפה! מה כן נעשה? נביע התעניינות בדרך החשיבה שלו ובהשקפות שלו, נגלה רצון להבין מדוע הוא חושב כך ולא כמונו, ננסה להבין מה ההיגיון שלו ואיך היגיון זה גורם לו לראות את הדברים דווקא ככה ולא אחרת (כמונו למשל). זאת דרך מבטיחה הרבה יותר לעשות רושם טוב על האחר מאשר לנסות כבר בשיחה הראשונה, לגרום לאחר לקבל את צורת החשיבה שלנו.

כאשר הכוונה הברורה שלנו היא לשכנע את האחר בדרך המחשבה שלנו ואנו עושים זאת תוך כדי הצגת עמדות נוקשות המשדרות את המסר "אתה טועה, אני צודק", אנו יכולים לחשוב בטעות שאנחנו עושים רושם של אנשים חכמים, כריזמטיים ועקביים, אך בעצם, אנחנו עלולים להיתפס בעיני האחר כאנשים עקשניים, נוקשים, שתלטניים ואפילו צרי אופקים!

ואיך נדע שעשינו נכון? אם תחושת התסכול שלנו דווקא נמוכה בסוף השיחה עם האחר, למרות שלא הצלחנו לשכנע אותו לחשוב כמונו, שהו כבר סימן שעשינו את החלק היחסי שלנו בשיחה בצורה מוצלחת.