אני לא מספיק

אני לא מספיק….

(יפה/ מושך/ מסוגל/מצליח/חכם)

 

רובנו החלטנו כבר בגיל צעיר מאוד כיצד אנו רואים את עצמנו, את החיים ואת האירועים שבהם, ואנחנו נוטים לנקוט את אותה גישה תמיד ביחס לכל דבר. אם ניסינו משהו והוא התברר כמועיל שנים קודם או בתחום אחד בחיינו, זה חוזק אצלנו ואנחנו נוטים להתנהג באותו אופן גם שנים אחרי ובכל תחום אחר בחיינו, אפילו אם התוצאות שאנחנו מקבלים הפוכות מאלה שאנחנו מבקשים לקבל.

נוסיף על זה את העובדה שלא תמיד אנו מודעים לה! גם לחינוך ולאופן שבו גדלנו יש השפעה חזקה מאוד על הגישה והמעשים שנבחר בחיים. אם הורנו אמרו לנו למשל בגיל ההתבגרות שאנחנו צריכים דיאטה, שאין לנו טקט, שהידיים שלנו שמאליות, שלא נגיע רחוק, שאנחנו עצלנים או בלי עמוד שדרה או כל דבר אחר, יכול להיות שאימצנו את גישתם לגבי עצמנו בלי לערער עליה בשנים שאחרי.

כאשר אנחנו ערים לאופן שבו אנו מסתכלים על דברים, לא משנה מה תהיה הסיבה, אנחנו יכולים להחליט לשנות את נקודת המבט שלנו. אנחנו יכולים לעשות זאת על ידי כך שנתווכח עם עצמנו. הסיבה הטובה ביותר להתווכח עם עצמנו היא שאולי יש לנו אמונות לגבי עצמנו ולגבי החיים שמגבילות אותנו מלהשיג את מה שאנחנו כן מסוגלים! בעזרת דוגמה אתן 4 כלים שבעזרתם נוכל לשנות אמונות או תפישה עצמית מגבילה.

אם האמונה העצמית שלנו היא "אני לא מספיק יפה" או "אני לא מספיק מושך או מושכת" אז הנגזרות של האמונה הן "אף אחד לא מסתכל עלי", "אני לא נחשבת" , "לעולם לא אמצא אהבה". בעצם, פירוש התחושה הזאת היא שאנחנו לא נתפסים כמושכים או יפים מספיק אצל האנשים שאנחנו רוצים להרשים. 4 כלים או שלבים להתווכח עם עצמי בנושא זה הם:

שלב 1- ראיות – האם זאת באמת האמת? האם אי פעם מישהו מחברי או מכרי אמר לי שאני יפה/מושך או התנהג אלי באופן שהראה לי את זה? האם אני יודע בוודאות שאלה שאני רוצה להיראות בעיניהם מושך אכן חושבים שאני לא כזה? האם מדובר רק ביופי? איזה עוד תכונות יכולות להיתפס אצל אחרים כמושכות?

שלב 2- הסברים חלופיים– רק מפני שאדם אחד או שניים לא נמשכים אלי זה לא אומר שכולם חושבים כך. אולי לא מדובר במראה שלי אלה בתכונות אחרות שלי שאנשים מתחברים אליהם פחות? יופי הוא עניין סובייקטיבי ולכן אנשים שונים אוהבים סוגי מראה שונים, זה לא אומר עלי כלום. מחקרים מראים שיופי הוא חשוב אך כישורים חברתיים אחרים חשובים יותר. יש בסביבתי אנשים אחרים שלא נתפסים בעיני כמושכים אך בעיני אחרים הם כן מושכים. אנשים ששופטים אחרים על פי מראה בלבד הם שטחיים ואולי צריך דווקא להימנע מהם.

שלב 3- מה התועלת? – מה התועלת להמשיך ולהחזיר באותה אמונה או תפיסה? הרי ככול שאאמין שאני פחות מושך כך באמת אהיה פחות מושך. דעה פסימית תמיד טומנת בחובה סכנה של נבואה שמגשימה את עצמה, מבלי לשים לב אנחנו נחושים כל כך לשמר את האמונה עד שנעשה הכל כדי להוכיח את נכונותה, גם אם אנחנו סובלים מכך.

שלב 4- אז מה לעשות – להתמקד במי שכן חושב שאני מושך. ללכת למספרה. להחליף פריטים במלתחה. לשפר כישורים חברתיים/שפת גוף. להחליט שאני סופר רק הצלחות! כמה כישלונות כבר אצטרך לספוג עד שאצליח? להחליט שבכל יציאה אני מנסה לפנות לפחות ל-5 אנשים שונים כמשימה מבלי לחשוב על התוצאה הסופית.